Türkiye’de demir çelik sektörü alanında, çelik tedarikçisi olarak toptan ve perakende olarak çelik malzemelerin satışı, müşterilerin talepleri doğrultusunda istenilen ebat ve kalitede hassas malzeme kesimleri yaparak, bunun yanında ayrıca yine proje ve özel üretim imalatı taleplerini göz önüne alarak 1995 yılında kurulan Koca Demir Çelik firması özveri ile çalışmalarını müşteri memnuniyeti odaklı olarak sürdürmektedir.
Geniş bir makine parkuruna sahip olan Koca Demir Çelik, yerli ve ithal çelik malzemesi ile birlikte Karbon çelikleri, Sementasyon çelikleri, Takım çelikleri, İnce Lama, Kalın Lama ve Islah çelikleri gibi malzemelerle otomotiv, savunma sanayi, tarım arazi makineleri, mutfak ve beyaz eşya gibi çeşitli alanlarda üretim hizmetleri sunmaktadır.

Sanayi Çelikleri Türleri
Her alanda ve özellikle savunma sanayisi içerisindeki bu sektörde kullanılan çelikler ve çeşitleri şöyledir;
- Islah Çeliği: Aks mili, kovan, krank kolu ve mili gibi sürekliliği daima bulunan parçalarda, dişli ve çark yapım aşamasında, inşaat ve ziraat makinelerinde, otomobil ve uçak yapımlarında, somun, civata ve saplama adı verilen parçalarda kullanılan çelik türüdür. Yüzey sertleştirmeye oldukça elverişli bir malzemedir. Karbon değeri yüksek olan bu çelikler ıslah edilebilme oranında artış gösterebilmektedir. Kullanım alanı geniş olmakla birlikte, imalat çeliklerinden sonra en çok kullanılan çelik türlerindendir.
- İmalat Çeliği: Otomobil, motor ve apartlarında, kalıp setleri, raylarda, dişlilerde ve trasnmisyon millerinde kullanılan bir çelik türüdür.
Yüzey sertleştirmeye oldukça elverişli olan bu çelik türü aynı zamanda yapısında yüksek Karbon değeri bulundurduklarından dolayı Karbon çelikleri olarakta adlandırılabilmektedirler. Kalın kesitli uygulamaların kullanılacağı işlerde özel alışımlar bu çelik türü tercih edilmektedir.
- Transmisyon Çelikleri: Kopma ve çekme dayanımlarına göre isimlendirilen transmisyon, yapısında düşük bir karbon bulundurması dolayısı ile kolay kaynak kabiliyetine elverişli olmasını sağlamaktadır. Bu da işlem sonrası yahut montaj işlemi sırasında kaynak gerektiren otomotiv ekipmanları, makine parçaları ve miller ile birlikte imalatın birçok parçasında tercih edilmesine fırsat vermektedir. Özellikli olarak kullanılma sebepleri maliyet açısından daha uygun fiyatlı olmalarıdır.
- Civa Çeliği: Özellikle metal testerelerinde, matkaplarda, delik zımba ve stampalarında, kılavuz ve itici pimlerde kullanılan bir çelik türüdür. Aşınma dayanımı oldukça yüksek olan bu çelik türü, frezelede de kullanılabilmektedir.
- Soğuk İş Takım Çeliği: Yapısında yüksek miktarda Karbon ve Krom bulunduran, mikro yapısı içerisinde ise fazlaca Karbür olan bu çelik türü yüksek bir aşınma direnci ve tokluğuna sahip olmakla birlikte basınca oldukça dayanıklı, yüksek sıcaklık süresince sertliğini kaybetme konusunda direnci fazla, Ledeburitik yapıdaki dayanıklı çeliklere verilen isimdir. Paslanmaz sac kesimi, nitrasyon, tel kesimi ve darbeli işlemler için kullanıma uygundur.
- Sementasyon Çeliği: Yüzeyi aşınmaya oldukça dayanıklı ve sert, çekirdek kısımda ise daha yumuşak ve tok seçeneklerinin bir arada bulunduğu doğrusal, yatay ve darbeli zorlamalar karşısında dayanıklı olan makine parçalarının üretilmesi sırasında tercih edilen düşük karbon yapısına sahip alaşımsız veya özel alışımlar çeliklere verilen addır. Kullanım alanları arasında; dişliler, miller, piston pimleri, diskler, kılavuz yatakları, merdaneler, ölçü ve kontrol aletleri, orta zorlamalı veya zorlamaları parçalar ve takımlarından oluşmaktadır.
Yukarıda savunma sanayi çelikleri, özellikleri ve kullanım alanları bir arada sunularak detaylı bilgilendirme verilmektedir.
Diğer Metaller İçerisinde Neler Bulunmaktadır?
Diğer metaller içerisinde yer alan maddeler şöyledir;
- Bronz (Tunç): Bakırın önemli bir alaşımı olan bronz, önceki dönemlerde kalay ve bakırdan meydana gelmekte olan bakır alaşımlarına verilen bir isimdir. Pirinç bakırın çinko ile yaptığı alaşım sonucu ortaya çıkmaktadır. Bilinen en eski alaşımlardan birisi olan bronz çok eski ve tarihi bir öneme sahiptir. Milattan Önce 3500 yıllarında Ortadoğu’da imal edildiği bilinmekle birlikte bu devirler içerisinde silah ve alet yapımı aşamalarında kullanılmaktadır. Bıçak, makas ve çekiçlerin yanı sıra sanat eserlerinin yapımında da bronz kullanılmaktadır. Bronz bakırdan daha sert olmasının yanında kalıba kolay dökülerek daha kolay eriyebilmektedir. Bazı bronz çeşitleri ise demirden bile sert bir yapıda olabilmektedir. Bu sertlikteki bronzlar ise silah namlusu ve makine yataklarının yapımında kullanılmaktadır.
- Alüminyum: Gümüşe çalan renkli bir metaldir. Atom numarası 13 olan Alüminyum, doğada genel olarak boksit cevheri halindedir. Oksidasyona karşı epey dirençlidir. Endüstrinin pek çok alanında ve milyonlarca ürünün yapım aşamasında kullanılmakta olan Alüminyum, dünya ekonomisi için de oldukça önemlidir. Kolaylıkla dövülebilir, işlenebilir ve dökülebilir niteliğe sahiptir. Bakırdan daha ucuz ve daha kolay işlenebilir olması sebebi ile günlük hayatta her alanda tercih edilebilen bir metaldir.
- Bakır: B geçiş gruplu bir elementtir. Dünya’nın hemen her bölümünde bulunabilir olması dolayısı ile birçok yerde üretimi yapılabilmektedir. Tüm metaller içerisinde gümüşten sonra gelen en iyi iletimli pirinç, bronz gibi alaşımlar yapılmasına imkan veren bir metaldir.
Gibi metaller diğer metal türlerinden oluşarak günlük hayatta kullanılan ürünlerin yapım aşamasında kullanılmaktadır.
Savunma Sanayi
Savunma sanayisi ve silah endüstrisi, silah, tabanca ve özellikle askeri teknolojiler için üretilecek ürünlerden ve bu ürünlerin satışından sorumlu bir sanayidir. Bu sanayi türü askeri malzeme, teçhizat ve tesislerinin araştırma ve geliştirme, üretim ve servis hizmetlerinden oluşan bir ticari endüstriden oluşmaktadır.
Milli Savunma Sanayi
Özellikle ulusal savunma alanında ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin üretimini sağlayabilen sektörün, kendi sınırlarını belirlemiş ve bu sınırları korumak adına gerçekleştirdiği savunma adımlarından birisi olan milli savunma sanayi ülkelerin güven ve refahı için oldukça önemlidir.
Savunma Sanayi Ürünleri Nelerdir?
Bir devletin güvenlik güçleri, silahlı kuvvetleri yahut siviller için üretilecek savunma araçları müteahhitleri olarak bilinmektedirler. Bu sanayi ürünleri içerisinde;
- Tank: Askeri eğitim sonrasında kullanılabilen eğitim araçlarıdır. Savunma sanayi araçlarından olan tank dayanıklı malzemelerden üretilmiştir.
- Askeri uçak: Savaş esnasında su ve kara üzerindeki hedefleri bombalayarak, diğer uçakları tahrip etmek ve mühimmat taşımak üzere silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtlarıdır.
- Füzeler: Sadece belirlenen hedefe yönelen yapıları karmaşık silahlardır.
- Tüfek: Yine savunma amaçlı kullanılabilen ve askeri savunma sanayisi dışında şahıs kullanımlarının da sağlanabildiği tüfek, savunma sanayisi ürünlerinden birisidir.
- Mühimmat: Savaş için gerekli olan tüm cephaneliklere verilen isimdir. Savunma sanayi içerisindeki tüm ürünleri kapsamaktadır.
- Gece Görüş Silahları: Çok az ışığı bir araya getirerek nesneleri ve kişileri renklendirmeye yarayan savunma sistemi araçlarıdır.
- Kara Mayınları: Kara taşıtlarına tahrip veya hasar vermek amacıyla düzenek kurularak döşeme sistemi ile kurulan savunma sanayi araçlarından birisidir.
- El Bombaları: İçerisi infilak maddesi veya kimyasal bazı maddelerle doldurulabilen tetikleme sistemi ile çalışan bomba türüdür.
- Lazerler: Işığın uyarılarak radyasyon ile yükseltilmesinin sağlandığı optik bir düzenektir ve silah üzerine konumlandırılarak uzak mesafeyi görebilmek adına kullanılabilmektedir.
- Top: Çok uzak mesafeye atış yapabilen ve oldukça ağır tahrip gücü yüksek olan top savunma araçları içerisinde kullanılan araçlardandır.
Savunma sanayi tarafından üretimi yapılan güvenlik ve savunma araçları olarak ülke genelinde kullanılmaktadır. Bu ürünler uluslararası devletlerin de kullanımına sunulabilmektedir.